img.emoticon { padding: 0; margin: 0; border: 0; }

Hari Libang Libu

digoreng oleh Shima Batu | Tuesday, January 06, 2009 | , , | 2 komplen »

Macam yang aku dah bagi tau sebelom ni. Angah kena posting ke Sarawak. Minggu lepas dia check, dapat tahu dia kena Kota Samarahan. Sukanyer bagai. Dapat ngajar kat tempat dia blajau dulu (UNIMAS di Samarahan). Samarahan tak ler jauh dari Kuching. Lebih kurang 25km. Macam Merlimau ke Telok Mas la jugak. Tiket flight 8.50pm, 4 Janurari 2009 (birthday Abah). Plan awal, Emak & Abah minta aku & Halim akan hantar Angah ke airport. Tapi aku pikir, buat aper aku yang hantau, baik Emak & Abah yang pergi. Pasni belom tentu lagi Angah nak balik bila ke sini.

31 Desember 2008: Emak jatuh tangga depan Straits Meridian. Tak tau macam mana buleh jatuh. Malam tu dia ngadu sakit perut. Pergi klinik dengan Abah. Esoknya pepagi, Abah kejut aku. Suruh bawak Emak gi klinik LAGI?? Aku dengan Abah bawak Emak ke klinik 24 jam kat Semabok. Doktor bagi ubat dan pesan, "sampai kul 11 kalau tak baik, sila pergi klinik". Masa tu kul 9pagi. Korang rasa Emak aku nak ker pergi sepital tu? Kul 11 aku tanya, sakit lagi tak? Bule gi spital. Dia cakap, "dah o.k". Aku pun senang hati la. Petang tu kitorang bule gi Tesco bershoping tak seberapa. Malam lepas Isya aku ke Sebatu. Pasal encik Halim ada kat sana. Dia kata tak balik Telok Mas. So aku la yang kena berkayuh ke sana.

Esok pagi nyer aku gi kerja dari Sebatu. Tak tanya plak kabau kat umah. Petang tu lebih kurang kul 4 Emak masej aku cakap kena gi spital. Icam bawak Emak. Ooo...tak per. Icam cakap aku tak payah gi spital. Pasal Mak gi check jer. Jap lagi balik ler. Dari office, aku terus balik umah. Nak dekat Magrib, Mak dengan Icam tak balik lagi. Aku call Icam, "Mak dalam bilik X-Ray lagi". Then Abah kata lepas Magrib nak ke spital. On the way ke spital aku baru tau Mak kena tahan wad 1-1 Hospital Melaka (katil #20). Terkejut jugak. Mak sakit apa?

Rupanya pagi tu Mak sakit lagi. Mak gi klinik lain pulak. Apa aku nak kata Mak aku ni. Orang suruh gi spital, dia sibuk nak gi klinik lagi. Balik dari klinik tak baik lagi. Dia buleh pergi urut. Aku tak tau tukang urut mana yang dia pergi. Pastu tengah hari jadi makin sakit. Icam balik dari semayang Jumaat terus bawak Mak ke Pusat Kesihatan Ayer Keroh ni. Amik darah, X-Ray & urine test. Ada darah dalam urine. Terus tendang ke spital. Bila sampai spital, pepaham jer la, dengan darah tinggi lagi. Kompem dok wad.

Aku sampai wad, tengok Mak segar bugar jer dok atas katil. "Aku tak sakit, tp diorang susuh duduk wad. Esok pagi boleh balik ni," kompiden jer Mak aku ni. Lusa, Angah nak berangkat ke Sarawak. Ingat bule la Mak ikut gi airport. Skali...3 hari kena tahan kat wad. Darah Mak naik (darah tinggi). Mak cakap, mana tak naik, aku jadi naik darah pasal doktor asik amik darah aku. Rasa nak dekat secerek. Kiranya darah naik (darah tinggi) pasal naik darah (marah ler tu).

Ahad tu aku dan encik Halim terpaksa hantar Angah ke KLIA. Abah jaga Mak kat spital. Malam tu kul 10 Mak dibenarkan balik. Alhamdulillah, tak der apa apa. Mungkin jadi sakit tu pasal salah urut kot. Moral of the story, kalau nak berurut, gi spital dulu.

Timer kasih pada yang datang jenguk Mak aku. Kenyang kitorang makan buah. Kebanyakkannya kengkawan dalam parti, sedara mara. Wie, Ejah, Dayah & Zul pon ada datang. Tapi masa tu aku dah ke Sepang. Timer kasih banyak. Tapi..apa pasal kau datang untuk mengumpat aku depan Mak aku. Korang memang hampeh.

Malam tu aku sampai umah dari KLIA lebih kurang kul 11.00. Siap kena saman trafik lagi. Siot betol. Emak sampai umah lebih kurang kul 11 lebih. Aku jadi tak larat nak gi kerja semalam. Cuti la sehari. Mak pon baru kuar spital. Pepaham jer la... semua benda aku tak sempat buat masa hari Sabtu & Ahad pasal da kelang kabut.

Sesuatu yang mengejutkan pagi semalam. Angah bagi tau, dia bukan ditempatkan di Samarahan. Tapi di Serian. Lebih 60km dari Kuching. Kalau naik keta ikut keadaan jalan kat sana, adalah dalam sejam lebih. Dah tu pulak, sekolah yang dia kena ngajau tu, lebih kurang 20km lagi. Pergh.... Mak Abah aku dah risau lagi. Apasal macam tu? Dah la nak tau penempatan posting tu payah. Kena talipon dua tiga kali. Nama sekolah pon tak tau. Dari sini kata Samarahan. Sampai sana jadi lain. Haru betol. Tetiba aku jadi naik darah sekarang ni.

Chaw!!

2 komplen

  1. fealize_eleanoer // 1:51 PM

    da ok ke mak ko?

    kem salam ehh...

    cian dayah...kena tukar2 pulak...hhmmm...

  2. Shima Batu // 1:54 PM

    insyaALLAH..

    alhamdulillah..takat ni o.k.
    bule jejalan pi tesco...

    sihat la tu..