img.emoticon { padding: 0; margin: 0; border: 0; }

Aku Kawen 4/10/2008 = 4/10/1429

digoreng oleh Shima Batu | Tuesday, September 09, 2008 | , , , | 6 komplen »


Salam to everybody,

Macam mana posa korang? Baik baik saja hendaknyer. Ada pengumuman aku nak buat. Mungkin ada antara korang yang dah tau.

Setelah mendapat perkenan dari majlis raja-raja..cewwahhh..


Setelah mencapai kata sepakat dan perundingan dengan dua keluarga, makanya pada 18 Ogos yang lepas, telah diconfirmkan tarikh untuk majlis pernikahan aku. 4
Syawal 1429H bersamaan dengan 4 Oktober 2008. So, 3 weeks and 4 days untill our wedding. Lagi best, kalau ikut Takwim Hijrah, Syawal adalah bulan ke sepuluh, sama macam kalender orang putih. Jadi tahun ni memang cantik, bulan ke-10 Hijrah jatuh pada bulan ke-10 kalender org putih jugak, 4/10/2008 = 4/10/1429.



Memandangkan tarikh diconfirm dalam jangka masa yang memang singkat, iaitu kira kira satu bulan setengah sebelom majlis, makanya dengan ini aku ingin mewar-warkan bahawa, kesibukan dan kelang kabut aku alami kini, tahap gaban jugak kiranya. Walaupon ikut kata orang, aku nampak cool, tp korang ingat senang ker nak nampak cool ni.

Kenapa 4 Syawal? Kerana aku mengharapkan kehadiran sedara mara dan rakan-rakan yg kebetulan masih bercuti raya. Jadi tak payah nk nyusahkan korang balik kampung dua tiga kali. Lagi pon aku memang maklum sangat la budget memasing menjelang lepas raya tu. Kalau aku buat 5 Syawal, kang ada yg dah sibok nak balik kerja utk Isnin tu. So, itulah reason aku. Logik tak logik, ikut suka korang la. Tapi, moh la datang beraya ke umah aku tahun ni beramai-ramai. Kalau tahun tahun sebelom ni korang memeriahkan open house umah aku, jadi anggapler 4 hari raya tu sbg open house aku. Bezanya cuma menu dan cara aku berpakaian lah.



Persiapan stakat ni, Alhamdulillah. Aku byk sub-kerja bagi kengkawan dan sedara mara. Sponser pon alhamdulillah. Moga murah rezki korang semua. Cuma kad kawen tak siap siap lagi. Aku design yg paling mudah. Tapi aku confirmkan utk printing baru minggu lepas. Aku ingat nk buat yg sempoi jer, macam poskad, skali org nk sponser buat cantik skit. Konsep masih poskad, tp finishing diorang nk buat macam mana tah. Lantak la, janji siap. Rasanyer jumaat ni bule siap. Tak tau sempat ke tidak nak edar kat korang. Tapi minta kerjasama korang SMS kan alamat surat menyurat korang. Aku akan hantar by hand. Tapi tak kira la dari tangan aku atau tangan posmen. Korang maklum jer la, musim posa ni.. posmen sibuk dgn kad raya. Jadi, aku bimbang jugak kad kawen aku ni nanti tercicir, tak sempat sampai ke tempat korang. Nanti sblom aku pos, aku akan SMS korang utk inform. Jadi kira aku jemput korang, walaupon korang blom dpt kad. So, jangan lupa yer SMS address korang.

Pada awalnya, aku merancang majlis nikah kul 11.00pagi 4hb tu. Jadi lepas nikah, makan dan layan tetamu makan. Sampai ler petang. Ini perancangan awal la kan. Tapi bila dah masuk kepala mak sedara, pak sedara, bakal kak ipar, bakal mak mertua, sepupu sepupu... kepala hotak aku telah diracun kini. Bakal mertua suruh bersanding, berkompang & berarak. Bakal biras pon sama. Pak sedara dan mak sedara suruh pakai songket, bersanding, tepung tawar bagai. Sepupu2 sibuk suruh tukat tukar baju buat malam berinai. Dan paling aku tak sanggup dengar, nak suruh aku pakai gaun. GILER APER??? Ngeri beb. Aku sendiri ngeri, apatah lagi korang yang nak tengok. Jadinya, majlis yg kecik akan jadi besau. Yang "simple plan" akan jadi "grand continental" gamaknyer. Masing2 nak bagi kerjasama. Dari pelamin sampai ke baju untuk bersanding. Aku jadi mabuk kejap. Tu tak kira pendapat bakal laki aku ni lagi. Confirm taufan ler jawabnye.

Akhirnya, aku memutuskan begini. Mungkin, aku dan suami (cewahhh) akan pakai songket. Tapi bukan untuk bersanding. Pakai jer la sogket tu, duduk kat balai layan orang makan. Kalau boleh la. Dalam sejam lepas tu, tukar la balik baju lain. Pelamin cuma untuk bergambar jer. Tu pon kalau cik abang aku xmau naik, aku duduk sorang la atas pelamin tu. Buleh ker?? Tapi aku sikit lega lah, setakat hari ni, kain songket dari Terengganu yg nak dibuat baju aku, blom nampak bayang lagi. Kalau ikut kata sepupu aku, sempat nak siap untuk aku pakai. Tapi bagi aku senang jer la. Kalau ada aku pakai, xder xper xder hal. Kicik jugak pasal.



Satu lagi, memandangkan aku akan sibuk sepanjang posa dan raya ni. Maka aku dengan ini mungkin tidak akan meng-update blog buat tempoh masa ni. Kalau ader pon, mungkit post aku akan berayat jiwa serta berbunga bagai. Untuk mengelakkan tragedi muntah darah berlaku, lebih baik aku tidak membuat apa-apa posting yang agaknya nanti tidak sesuai untuk tatapan umum.

Okey bebeh... tunggu jemputan dari aku yer. Selamat berposa, selamat hari raya, mahap zahir batin.




6 komplen

  1. cantong // 10:49 AM

    aku nk kad jugak......nk jgk.....klu x aku xdtg..hahahahaha/......

  2. nenek kebayan // 10:50 AM

    Salam my frend

    Kedah mungkin di landa banjir menjelang raya.....Aku teringin banget nak g kenuri ang....tp ada masalah negara yg tiba2 menjelma....maka aku akan antar pengganti diri tuk ang........


    So my frend
    Xsangka ek .......ang yg paling brutal kawen lu.........ingat kan AJ dulu....hikhikhik...
    so pasni ang automatik ler terkuar dari persatuan single......

    So aku doakan ang BAHAGIA n cepat2 dpt anak.........Klu aku g melaka insya allah pasti ang akan aku hubungi.......

  3. BATU // 10:52 AM

    bagi ler alamat ko pakcik...

    aku ikut alamat kad kawen kau buleh?

  4. BATU // 10:54 AM

    nenek kebayan...

    xkesah la my pren.. aku harap hang mai. tp xmau nyusahkan hang.

    hang cepat skit kawen, kita tubuh persatuan baru.. "PERSATUAN BEKAS SINGLE"

  5. fealize_eleanoer // 11:12 AM

    wahhh....tahniahhh...

    kad utk aku ko bg kat uma merlimau je la ye...jimat tenaga posmen n duit setem... wakakaka!

    x sabor aku nk tgk ko atas pelamin...malam berinai ko...yg paling x bole blah,aku x sabar nak tgk ko pakai gaun...wawawawawa!

    tahniah utk ko n bakal hubby!semoga perkahwinan berkekalan ke anak cucu

  6. BATU // 11:17 AM

    fealize_eleanoer

    weih..jgn berangan la nk tengok aku pakai gaun beb...

    banjir la tlok mas :p