img.emoticon { padding: 0; margin: 0; border: 0; }

ORANG PEMALAS YG BANYAK ALASAN

digoreng oleh Shima Batu | Thursday, April 24, 2008 | , | 7 komplen »

Aku ni yang benaunyer, malas nk citer pasal benda ni kat blog. Tapi xbuleh la. Aku memang dah takder topic lain buat masa ni, melain kan topic yang satu ni. Dan topiknyer adalah….jeng jeng jeng..PAYMENT. ARGHHH….benci tahap tepu nih.


INTRO: Ada la satu projek ni, company aku supply pd satu organisasi awam kat negeri tempat aku membesar bagai johan ni, Barang yg aku nak supply ni, stakat ni cuma company aku jer yang ader supply dalam Malaysia. Kita dapat projek ni dengan masuk sebutharga. Ni kira telusnyer. Takder orang dalam orang dalam, duit kopi, bawah meja, tumbuk rusuk kira kanan semua xder. Perbincangan empat bijik mata dengan orang paling atas dlm organisasi tu (ni kira lepas penilaian la…selepas berjaya mengkantoikan company company kroni org lain), melayakkan company kami ni menjadi representative kepada mereka utk membawa masuk benda alah yg kami nk supply tu dari Australia. Hasil kerja kami (aku dan bos..dua orang jer) berhempas pulas menyiapkan segala macam urusan dengan kastam, kapal, forwarding agent, crane dan forklift, kontena dan segala macam jenterta (tidak termasuk jentera pilihan raya), tak ketinggalan jugak penjaga stor, akhirnya, benda alah tu berjaya loading di atas negeri tanah tumpah darah ku ketika main beskal masa kecik dulu. Ni berlaku kira kira bulan 2 kemarin. Korang boleh agak taka per masalah aku sekarang? Mesti la bule kan? Pasal aku dah tulis kat atas tadi.


KONONYER (perkataaan yg slalu kuar kat buliten utama TV3):

Payment bule masuk dalam masa dua ke empat minggu. Yek la, masa nk antau barang depa dok call minta cepat bagai nak rak. Kapal tu tengah dok belayau atas laut lagi dah tanya bila nak sampai port. Lorat jer diorang ni. Pastu bila dah sampai dan dah hantar, camni pulak. Prosedur dah le cam nk bli kapal terbang (agaknyer la).

Korang bayangkan eh, aku cuba contact person in charge PEREMPUANNNNNNN pada sekitar MINGGU ke 3 selepas hantar invoice;


9am call…dia takder la, pergi minum > 10am…meeting > 11am…tak angkat > 12.45pm…dah kuar lunch > 2.30pm…blom masuk > 4.30pm..dah kuar.


Hari hari camni. Last last dapat cakap:


“tengah proses, tak tau bila bule bayar. Kena ikut prosedur. Call balik minggu depan yer?”


MINGGU DEPANNYER:


“kami sibok, pasal tengah tukar org atasan (kalau aku sebut, sure ramai kenal)”


MINGGU DEPANNYER I:


“kami ada event la, tengah sibuk dengan event. Call minggu depan la”.


MINGGU DEPANNYER II:


Orang lain jawab “dia tak der, ada program luar. Ni minggu sibok”.


MINGGU DEPANNYER III:


tak pernah angkat tipon. Mungkin semua telipon dlm department tu silent mode. Call handphoe, tak pernah jawab. Asik sora ct nohaliza jer menyanyi.


MINGGU DEPAN SETERUSNYER:


orang lain jawab jugak “dia ada, tp tengah meeting”


ESOKNYER:


“…dia ada tapi dia turun department bawah kejap…”


ESOKNYER I:


“dia ada tapi dia naik department atas kejap…”


PG TADI:


“dia ada tapi dah kuar. Lepas lunch hour baru ada. Call balik lepas lunch”


AGAKNYER LEPAS LUNCH:


“dia dah tak der..da meniggal”

Astagfirullah…jahatnyer aku untuk kali ni.
Aduissss…..sesungguhnya, kepada saper harus ku lepaskan kemarahan ini. Brengset. Dalam tv gampang belagak lagi…


“ouww…kita ada macam macam..kita ada itu, kita ada ini”


sebut skali benda alah yg aku supply tu. Bayarnyer tidak.


"Oit, takder duit ker? Bukan banyak pon"


Rasenyer kempen, tempah payung, kipas, topi masa pilihan raya lagi banyak belanja. Tak tau ler kalau ada mana mana tokeh ayam ke, lembu ke, biba ker yg sposer. Tak pon tokeh judi.


Hiss....melampau marah aku ni kan?


Allahuakbar,…Kau mudahkan ler urusan ku ini…..Engkau yg member rezki, Kau yg mentadbir alam. Hanya padaMu aku mintak pertolongan. Amiinn…




cerita di atas adalah rekaan aku semata mata. tp harap korang percaya

7 komplen

  1. ArELeEz // 3:14 PM

    hye! nk tumpang komen, ek!
    btw, aku pecaye ngn citer rekaan nih! hiks..

  2. SHIMA BATU // 3:18 PM

    hye areleez! selamat tompang ek!

    Timer kasih sb percaya. Dengan ini aku mengumumkan bahawa,
    kau TIDAK DITIPU oleh mereka yg jujur seperti aku :D

  3. Mawar Aziz // 3:41 PM

    hakhak.. (ketawa sangkut2 sbb sakit tekak)........

    Biasalah tu shima woi.. buat2 tak paham pulak.

    Aku nak nanye ni, ko meniaga ape ekk?

  4. SHIMA BATU // 3:49 PM

    mawar..kau ketawa sangkut2 yer? aku ni dah dekat muntah darah sangkut sangkut tau tak?

    kau tanya aku meniaga aper? takkan meniaga tuboh badan plak. panajang la nk citer. kalau kau free 7/5 ni turun tengok exhibition Metaltech 2008 kat PWTC. Bule tengok company aku jual aper. Exhibition tu sampai 11hb. Kau tak payah la datang tiap2 hari.

  5. Mawar Aziz // 2:34 PM

    hehehe... ni jawab tapi macam x jawab jer... huhuhu.....

    Mana dapat datang wei.. bz.. tp x ape, aku try tgk.. kalau ok, aku try dtg 10hb.. ade dapat hadiah free x?.. kihkih..

  6. fealize_eleanoer // 12:02 PM

    marah btl org nihh !

    :)

  7. SHIMA BATU // 12:08 PM

    eh..aper xbule cakap ker..?
    .
    .
    .
    aper shushu...?
    kau sememangnyer manusia durjana...

    saper tau...sila la sambung lagi dialong nih.